Награди на Банката

"Шпаркасе Банка Македонија" е меѓу првите банки во Р. Македонија кои што воведуваат нови и иновативни понуди на финансиски производи и услуги, како што се бесконтактната картичка од брендот Mastercard, иновативните банкомати со менувачка и депозитна функција, како и практичната и технолошки напредната апликација за мобилно банкарство S-Banking, со уникатната опција „Сликај и плати“, која е прва и единствена на пазарот.

"Шпаркасе Банка Македонија" во својата широка палета на производи и услуги креира нови и современи понуди согласно потребите на клиентите, нивната возраст, навики и животен стил. За таа цел во понудата се креирани посебни пакети за повозрасните клиенти, за кои е овозможена услугата „Пензија на 1ви“, како и пакети за најмладите, студентите и вработени лица до 26 години, кои за прв пат го вршат изборот на банка за управување со нивните финансии. За иновативноста и клиентски ориентираниот пристап потврдуваат наградите STUBRAND за 2016 и 2017 година.

Следејќи ја основната мисија на нашиот сопственик "Штаермеркише Шпаркасе" од Грац, Р. Австрија, која бележи речиси 200 години традиција во банкарското работење и воедно придонес и грижа за заедницата во која дејствува, "Шпаркасе Банка Македонија" е првата банка што ја имплементира корпоративната општествена одговорност во рамките на својата деловна стратегија. Со голема посветеност Банката реализира многубројни проекти во рамките на SPARKASSE Life платформата. Многуте награди и признанија се потврда на повеќегодишната стратегија и активни заложби за создавање дополнителна вредност за општеството во кое дејствуваме.

"Шпаркасе Банка" е меѓу првите банки што активно комуницираат со јавноста и преку социјалните мрежи, со отворени профили на "Facebook", "Instagram", "LinkedIn" и "You Tube". Активната комуникација во медиумскиот простор е исполнета со иновативни и креативни кампањи за промоција на банкарските услуги, по кои Банката се издвојува од другите огласувачи и бележи висок Brand Awareness и Advertising Awareness во согласност со истражувањата спроведени од локални агенции.

Награда STUBRAND за 2017 година

Втора година по ред, ШПАРКАСЕ БАНКА е најомилената банка на македонските студенти и наградена со престижното признание STUBRAND за 2017 година.

Признание за најдобра општествено одговорна практика 2017

Министерството за економија и Координативното тело за општествена одговорност на претпријатијата и доделија на Шпаркасе Банка Македонија „Признание“ за успешно спроведена општествено одговорна практика во категоријата „Однос кон животната средина“. Голема благодарност до Синдикатот на Банката, кој заедно со нашите вработени земаа активно учество во хуманитарната работна акцијата за помош на поплавените подрачја во Скопје, август 2016 година.

Признание од СОС Детско село 2016

По повод одбележувањето на 15 годишниот јубилеј на организацијата „СОС Детско село“ во Р. Македонија и беше доделено Признание на Шпаркасе Банка Македонија за повеќегодишната соработка и поддршка за децата без родители и родителска грижа, како и за децата од семејства со социјален ризик.

Две награди за општествено одговорни практики - 2016 година

Во организација на Министерството за економија и на националното Координативно тело за општествена одговорност на претпријатијата (КТООП) беа доделени Националните награди за најдобри општествено одговорни практики на македонските претпријатија во 2016 година. Шпаркасе Банка Македонија беше добитник на две статуетки за предложени проекти во две категории, и тоа: „Заштита на животната средина“ со проектот - Хуманитарна работна акција на вработените во Шпаркасе Банка во Домот за деца без родители „11-ти Октомври“ во Скопје и Домот за доенчиња и мали деца во Битола и „Вложување во заедницата” со проектот „Social Impact Award – Награда за социјално претприемништво“, кој се воведе во Р. Македонија за прв пат во 2015 година во соработка со Млади инфо.

Шпаркасе Банка Македонија добитник на престижната награда STUBRAND за 2016 година

Шпаркасе Банка Македонија е добитник на сертификацијата STUBRAND2016, со што стана прва и единствена банка во Република Македонија што го добива ова престижно признание за најпопуларен бренд според македонските студенти.

Истражувањето што го спроведе STUBRAND Macedonia во 2016 година ја мереше перцепцијата за имиџот на вкупно 405 брендови во 19 различни категории кај студентската популација. Според резултатите, Шпаркасе Банка ужива позитивен имиџ на брендот од 53%, односно голема емотивна приврзаност кон брендот кај студентите, а со тоа и ги исполни високите критериуми за стекнување на сертификатот STUBRAND 2016.